Dijital baskı dijital ortam içerisinde bulunan metinlerin ve görsellerde çeşitli materyaller üzerine basılması tekniğine denir. Materyaller üzerine baskı yapmayı sağlayacak birçok farklı yöntemden sadece biri olmaktadır. Genellikle küçük çaplı olan baskı işleri için tercih edilir ve ofset baskıya kıyasla daha maliyetli fakat hızlı bir yöntemdir. Diğer baskı teknikleri arasında birçok fark bulunur bu durumda insanların kafasında birçok soru işareti oluşturmasına neden olur.
Dijital baskı, dijital tabanlı görüntüleriyle beraber doğrudan olarak çeşitli ortam alt tabakalarına yazdırma işlemi olmaktadır. Ofset baskıdan farklı olarak baskı plakasına gerek olmaz. Masaüstü yayın dosyaları ve PDF gibi dijital dosyalardan birçok farklı materyale baskısı yapılır. Dijital baskının avantajlarından biri değişken veri kabiliyetidir ve her parça benzersiz bir koda ihtiyaç duyduğunda dijital baskı tek yoldur.
Dijital baskı nedir bakıldığında gelişen teknolojilerin ışığında matbaacılık sektöründe giderek daha çok yer almaya başlayan dijital baskı makineleri kullanılarak geleneksel baskı teknolojilerinin aksine dijital baskıda sabit görüntülü bir baskı kalıbına ihtiyaç duyulmaz. Diğer bir deyişle bilgisayar ortamında yer alan bir dosyanın baskı kalıbı olmadan görüntüsünü işleyebilen makinelerle basılması ilkesine dayanarak çalışır.
Gelişen teknolojilerin ışığında matbaacılık sektöründe giderek daha çok yer almaya başlayan dijital baskı makineleri, diğer bir baskı sistemlerinin sağlayamadığı birçok avantajı beraberinde getirir. Bunların en önemlisi, dijital baskı sisteminde düşük tirajlı baskı işlemleri düşük maliyetler ile basılabilmesidir ayrıca dijital ortamda verileri oluşturmak, güncellemek veya değiştirmek son derece kolay olduğundan bası öncesi aşamada dijital baskı sistemi büyük bir avantaj sağlar.
Dijital bakının tercih edilme sebepleri bakıldığında geleneksel baskıya göre daha az maliyetlidir çünkü dijital baskıda ön üretim aşaması bulunmaz bu nedenle birim maliyeti oldukça düşüktür. Baskı öncesi üretim sürecinde montaj, film ve kalıp işlemleri ve bu işlemlerde kullanılacak malzemeleri devre dışı bırakan bu sistem hem iş gücünden hem zamandan hem de malzeme kullanımından tasarruf sağlar.
Dijital baskı tercih edilme nedenleri arasında yüksek hız bulunur. Baskı makinelerinde bir saat içerisinde ortalama olarak 12 bin kadar çıktı alınabilmektedir. Aynı zamanda ön üretim aşaması da gerekli olmadığından dolayı süreç kısalmıştır. Bu nedenle işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Dijital baskı avantajları bakıldığında bu yöntemle kalıp kullanılmadığı için kişiye özel tasarımlar ile yapılabilmektedir bu nedenle hem tasarımcı hem de müşteri dilediği şekilde baskı ürününü tasarlayabilir. Bunun dışında birçok açıdan size avantajlar sağlar ve bu durumda baskı türü, baskı adedi, tasarım esnekliği, beklenen baskı kalitesi ve daha birçok etkene göre değişiklik gösterebilmektedir. Dijital baskı genel olarak diğer baskı yöntemlerine göre daha avantajlıdır ve maliyeti düşük, kalitesi yüksek ve hız olarak da oldukça faydalı bir yöntem olabilmektedir.
xSoftReklam
Firmanızı ön plana çıkaracak en uygun tasarım ve modelleme için bize ulaşın